Tocht over de Vatnajökul gletsjer

Een groot deel van IJsland bestaat letterlijk uit ijs. Het meeste daarvan is onderdeel van diverse gletsjers. De grootste van allemaal is de Vatnajökul. Dit is tevens de grootste gletsjer van Europa.

We maakten een tocht over één van de uitlopers van Vatnajökul. Het bizarre landschap om ons heen deed denken aan de ijsplaneet in de film Interstellar. Niet toevallig, want de opnamen voor die film waren precies op deze locatie gemaakt.

Vatnajökul

Vatnajökul

We kregen speciaal schoeisel en een pikhouweel om ons voort te bewegen over de gletsjer. Niet overbodig, want de ondergrond kon stijl en glad zijn. Er ging een gids mee die ons door het doolhof van ijsrotsen leidde.

We liepen over ijslagen van wel 50 meter dik. Onder het ijs hoorden we soms water stromen. Diep onder de ijslagen stromen hele rivieren gesmolten ijs naar de kust.

Aan de uiteinden zag het ijs zwart van het vulkanische gesteente dat van de rotsen wordt afgeschraapt en kilometers landinwaarts wordt meegesleurd door de bewegende ijsmassa. Het ijs van Vatnajökul kan twee meter per dag verschuiven.

Trollen op Vatnajökul

Her en der liggen opmerkelijke hopen steen op het ijs, alsof iemand een flinke emmer gruis heeft leeggegooid. Deze hopen zijn ontstaan doordat er steentjes op het ijs zijn gevallen, die het ijs eronder beschermen tegen de zon. Doordat het ijs plaatselijk niet smelt ontstaan de typische bergjes. De vroege IJslanders dachten dat het trollen waren, die ’s nachts tot leven kwamen om mensen op te eten.

Vatnajökul