De beklimming van de Hverfjall vulkaan

Vanuit het raam van onze kamer in het guesthouse kunnen we de Hverfjall vulkaan zien liggen. De vorm van deze vulkaan is een typische kegel van 312 meter hoog. De samenstelling is ongewoner. Hverfjall is 2500 jaar geleden ontstaan. De uitgespoten lava werd door water direct afgekoeld, waardoor de ringvormige vulkaan vrijwel geheel uit tefra, as en fijn gruis is opgebouwd.

Er zijn maar drie vulkanen van dit type ter wereld. De ene (Lúdent) ligt naast Hverfjall, de andere is kleiner en bevind zich op Hawaï.

We beklommen de krater om binnenin de vulkaan te kunnen kijken. De krater heeft een diameter van 1 kilometer en hij is 140 meter diep. In het midden ligt een asheuvel. Het is duidelijk dat deze vulkaan enige tijd al niet meer actief is geweest.

20150614-IMG_8136-Pano

Vanaf de rand van de vulkaan hadden we tevens goed uitzicht over het Mývatn-meer, op veilige afstand van de muggen.

20150614-IMG_8138-Pano


Into the Volcano

Binnen in de krater van een vulkaan, daar was ik nog nooit geweest. Tot vandaag. Want hier in IJsland is een vulkaan die je van binnen kunt bekijken, de Thrihnukagigur. Vanuit Reykjavik in een half uurtje rijden te bereiken.

Om bij de vulkaan te komen, moesten we bijna een uur lopend afleggen door de lavavelden die door de laatste uitbarsting van de Thrihnukagigur, 4000 jaar geleden, zijn ontstaan.

De omstandigheden waren extreem. Het was zeer mistig waardoor we geen hand voor ogen konden zien. Op verschillende plaatsen lag nog sneeuw waar we doorheen moesten ploegen. En we moesten een stevig stukje klimmen. Het was goed dat we een gids bij ons hadden die de weg door het gebied wist. Anders waren we vrijwel zeker hopeloos verdwaald.

mist-2

De waterdichte kleding die we bij ons hadden, kwam goed van pas. De vochtigheid was dusdanig dat we anders na een paar minuten al helemaal doorweekt waren geweest.

Eenmaal bij Thrihnukagigur aangekomen, bracht een liftje ons door de schacht naar beneden, naar een diepte van 120 meter de grond in. Deze afdaling duurde 7 minuten. De schacht is aan de top slechts een paar meter breed, het liftje kon er net doorheen en moest zelfs nog een kleine bocht maken.

Het binnenste van de vulkaan, waar de kolkende magma uit werd gespoten, is nu hol. De magma heeft zich na de eruptie teruggetrokken naar elders in de aardkorst. Hierdoor is een soort grot ontstaan binnenin de vulkaan, waar wij ons binnen konden begeven.

De kamer van de krater is enorm. Het vrijheidsbeeld zou er bijvoorbeeld moeiteloos in passen. We kregen ongeveer een half uurtje om door de vulkaan te lopen en onze foto’s te schieten. De stenen binnenin de vulkaan hebben een veelheid aan kleuren.

20150618-IntoTheVulcano1

20150618-IntoTheVulcanoJerLee

20150618-IntoTheVulcano2

Terug in het basiskamp kregen we traditionele IJslandse soep te eten. Dat is met lamsvlees, uiteraard. Daarna vingen we de terugreis aan.

Into the Volcano is door de combinatie van de tocht naar vulkaan en de afdaling in de krater, indrukwekkend en zeer aan te raden. Vooral omdat de locatie vlak bij Reykjavik ligt.