Detifoss en de Koffie Saga

Dettifoss is de waterval met de grootste waterverplaatsing van Europa. Het water valt met 200 ton per seconde 44 meter naar beneden. Om er te komen moesten we 25 kilometer landinwaarts rijden, over een weg die een dag eerder nog afgesloten was.

We reden door een vulkanisch gebied dat zich het best laat omschrijven als een maanlandschap. Al zal de maan ongetwijfeld gastvrijer zijn. Hier woei een stevige wind en het sneeuwde hevig. Toch zagen we in dit barre landschap nog een tweetal huisjes. Onvoorstelbaar dat hier mensen wonen.

Nog verbazingwekkender was een bord langs de weg: koffie! Geweldig. Een lekker bakkie, daar had ik wel behoefte aan. We besloten nadat we Dettifoss bezocht hadden, dit buitenkansje te benutten.

Eenmaal aangekomen bij Dettifoss, bleken we niet aan de beste kant te staan. Geen probleem zou je denken, maar dit is IJsland. De enige manier om aan de overkant te komen, betekende 60 kilometer omrijden. Onze route werd dus nog een stukje langer. We zetten door en dat betaalde zich uit. Aan de goede kant konden we vlak bij de waterval komen. De brute kracht van het water maakte diepe indruk op ons.

20150613-Dettifoss

DSC07644

Na de belevenissen bij Dettifoss waren we erg toe aan een lekkere warme kop koffie of thee. Het bord langs de weg bracht ons bij een huisje in het totaal verlaten niemandsland. Hier zouden we koffie kunnen krijgen, volgens de borden die ons hier naartoe geleid hadden. Maar uit niets bleek dat dit een restaurant was. We stapten toch maar naar binnen.

In een soort huiskamer zaten we wat ongemakkelijk te wachten. Van de eigenaar in eerste instantie geen spoor. Uiteindelijk kwam er een vriendelijke kale meneer op ons af. Oploskoffie of thee had hij. Of we dat zelf wilden maken, met een waterkoker. Die stond op het aanrecht. Hij kon er wel een stukje cake bij regelen. Een 12-jarig meisje, waarschijnlijk zijn dochter, kwam de cakejes brengen.

Geen cappuchino. Geen echte koffie. Helaas. Maar wel onmiskenbaar authentiek IJslands!

DSC00262

DSC00258


De kokende modderpotten van Hverarönd

We verblijven de komende dagen nabij de bergpas Námaskarð. Het guesthouse ligt naast het Mývatn-meer, dat toepasselijk het ‘muggenmeer’ wordt genoemd. Grote zwermen dansmuggen zoemen hier rond. Gelukkig steken ze niet, want anders was het ondoenlijk om hier lang te verblijven.

Het gebied is vulkanisch zeer actief. We hebben op korte afstand van ons guesthouse hete bronnen, zwavelvelden, vulkanen en kraters. Sporen van eerdere erupties zijn alom aanwezig. Dat komt omdat we ons midden in het Krafla vulkanische systeem bevinden. Tussen 1975 en 1984 zijn hier diverse aarbevingen en 9 vulkaanerupties geweest.

Het kleine plaatsje Reykjahlíð dat op twee kilometer afstand van ons guesthouse ligt, beleefde in de vroege jaren 80 bange tijden. De lava kwam gevaarlijk dicht bij het dorpje. Vlak voor het kerkje kwam de lavastroom pas tot stilstand.

We gingen een kijkje nemen en inderdaad ligt tot slechts een paar meter van de kerk vers gestolde lava. Andere huizen waren eveneens bijna verzwolgen door de kolkende steenmassa. Dat het een recente uitbarsting was geweest, roken we nog aan de zwavellucht die er nog steeds hangt.

DSC00377

De kokende modderpotten van Hverarönd zijn ook een overblijfsel van de vulkanische activiteit in het gebied. In het rode vulkanische zand liggen solfataren, fumarolen en stoompluimen.

20150614-HveraröndJer

Het is een bizar gezicht om kokende stoom zo uit de grond te zien ontsnappen waarop je loopt. De temperatuur van het water is onder de grond meer dan 200 graden celcius. Bovengronds meet het kwik tussen de 80 en de 100 graden.

Aan de andere kant van de Námaskarð-pas wordt geothermische energie gewonnen uit de aardwarmte. Hier is een klein meertje aangelegd waarin het zwavelhoudende water een heel helder blauw is. Hoewel het uitnodigt erin te zwemmen, wordt je met klem verzocht dit niet te doen.

DSC00316

DSC00323

Sommige van de bergen in de buurt geven ook stoom af. We beklommen er één om de rookpluim van dichtbij te bekijken. De zwavelhoudende ondergrond lijkt onvruchtbaar. Maar wie er oog voor heeft kan onder die rook, in het zwarte vulkanische zand alweer kleurrijke bloemetjes zien groeien.

DSC00329

DSC07740


Lavagrot Grjótagjá

Grjótagjá is een kleine lavagrot, onderdeel van een scheur in de aardkorst die op een steenworp afstand van onze verblijfplaats ligt. De grot is bekend omdat er heet water in staat. Vroeger was het mogelijk om hierin te baden, maar sinds recente vulkanische activiteit is dat niet meer aan te raden, omdat de watertemperatuur tot boven de 50°C gestegen is.

Stoom uit de grot ontsnapt door de scheur in de aarde, wat een onheilspellend gezicht is. De schaapjes stonden lekker te grazen aan de rand van de afgrond en maakten zich geen zorgen. Dat stelde ons wel wat gerust.

DSC00265

DSC00291

De warmte van het water in Grjótagjá zorgt voor stoom en heeft een kenmerkende blauwe kleur. Het invallende licht zorgt voor een magische gloed. Niet voor niets werd op deze locatie gefilmd voor de vijfde aflevering van het derde seizoen Game of Thrones.

Omdat we hier zo dichtbij zitten, konden we de grot heel vroeg bezoeken. Dit had twee voordelen: het was er rustig en zorgde voor optimale lichtomstandigheden.

DSC00285


Dimmuborgir, de Duistere Burchten

Dimmuborgir klinkt als een naam die bedacht is door J.R.R. Tolkien. Vrij vertaald uit het IJslands betekent Dimmuborgir dan ook Duistere Burchten. We hebben Gandalf hier niet aangetroffen, maar waar die naam vandaan komt is duidelijk, als je op deze plek komt. De grote en grillige rotsformaties die hier te vinden zijn, hebben wel iets weg van een vervallen kasteel waar Sauron zich niet voor zou hoeven schamen.

Dimmuborgir

De lavarotsen zijn 3000 jaar geleden ontstaan bij vulkanische uitbarstingen. De afgekoelde lava lag waarschijnlijk op een zachte onderlaag. Toen die eenmaal was weggespoeld, stortte het lavadak in.

We hadden prachtig weer toen we hier rondliepen, wat de duistere aard van Dimmuborgir enigszins verminderde. Het maakte het wel mogelijk om een vlucht met de drone uit te voeren en deze site van bovenaf te bekijken, wat spektaculaire beelden opleverde.

Dimmuborgir


Goðafoss, de Godenwaterval

Een rit van 50 kilometer landinwaarts bracht ons bij Goðafoss, een waterval die zijn naam dankt aan het feit dat hier heidense afgodsbeelden in zijn gegooid, toen IJsland de Christelijke godsdienst invoerde. Van de afgodsbeelden geen spoor meer, maar Goðafoss is een bijzonder fraaie waterval, omdat meerdere stromen bij elkaar komen in één bassin.

Naar Goðafoss was ik bijzonder benieuwd, omdat de foto die ik gebruikt heb in het thema voor deze blog, hier is gemaakt. Van te voren hadden we research gedaan naar optimale plaatsen om foto’s te maken. Opmerkelijk genoeg stonden de meeste bezoekers van de waterval bij onze aankomst aan de andere oever. Toen ze zagen dat wij onze camera’s aan het opzetten waren, verhuisden ze in rap tempo naar onze kant.

20150614-Goðafoss2

DSC07761

godafoss-jer-lee-07801


De beklimming van de Hverfjall vulkaan

Vanuit het raam van onze kamer in het guesthouse kunnen we de Hverfjall vulkaan zien liggen. De vorm van deze vulkaan is een typische kegel van 312 meter hoog. De samenstelling is ongewoner. Hverfjall is 2500 jaar geleden ontstaan. De uitgespoten lava werd door water direct afgekoeld, waardoor de ringvormige vulkaan vrijwel geheel uit tefra, as en fijn gruis is opgebouwd.

Er zijn maar drie vulkanen van dit type ter wereld. De ene (Lúdent) ligt naast Hverfjall, de andere is kleiner en bevind zich op Hawaï.

We beklommen de krater om binnenin de vulkaan te kunnen kijken. De krater heeft een diameter van 1 kilometer en hij is 140 meter diep. In het midden ligt een asheuvel. Het is duidelijk dat deze vulkaan enige tijd al niet meer actief is geweest.

20150614-IMG_8136-Pano

Vanaf de rand van de vulkaan hadden we tevens goed uitzicht over het Mývatn-meer, op veilige afstand van de muggen.

20150614-IMG_8138-Pano


Op walvisjacht vanuit Húsavik

Vanuit de haven van Húsavík vertrokken we vandaag met een zeilschip voor een walvisexcursie. Húsavík is een klein plaatsje in het noorden van IJsland en wordt ook wel de walvishoofdstad van Europa genoemd, vanwege al het walvistoerisme in deze stad.

Zoals in alle IJslandse stadjes staat ook hier een klein kerkje, gebouwd volgens IJslandse standaarden, dus niet voor de eeuwigheid.

DSC00348

In het haventje liggen boten aangemeerd voor de visserij en natuurlijk voor de walvisvaart. Er wordt hier niet op walvissen gejaagd, dus de schepen hebben geen harpoenen aan boord. We waren wel gewapend met een spiegelreflexcamera en een telelens.

DSC07813

20150615-HusavikHaven

De kans om daadwerkelijk walvissen te zien werd geschat op meer dan 96%. Maar welk soort walvis het zou zijn was onzeker. En misschien zouden we alleen een klein stipje in de verte te zien krijgen. We hoopten natuurlijk dat de zeemonsters ons schip op aaibare afstand zouden passeren. Maar het zijn wilde dieren en de natuur heb je niet in de hand.

Voor wat betreft het weer hadden we niets te klagen. Er scheen een lekker zonnetje en er was bijna geen wind. We monsterden aan op een kleine tweemaster, die in een één-op-één met een walvis zeer waarschijnlijk het onderspit zou delven. We hoopten dus maar dat we de zeedieren niet kwaad zouden maken.

DSC00356

Atlantische Papegaaiduikers

Voordat we op walvistjacht gingen, voeren we richting Papegaaiduikerseiland. Dit kleine eilandje voor de kust bevat de grootste kolonie papegaaiduikers ter wereld. Tijdens het broedseizoen zijn er honderduizenden te vinden. Ook nu zwermden ze er in grote aantallen rond.

Papegaaiduikers zijn knuffelbare diertjes, die wel iets weg hebben van pinguins, maar ze zijn klein en kunnen in tegenstelling tot pinguins wel vliegen. Het zijn schuwe dieren, die zich bij nadering van onze boot snel uit de voeten maakten. Hier hadden ze twee manieren voor. Ze vlogen in rap tempo vlak boven het water weg of ze doken onder. Het viel dus niet mee de dieren van dichtbij te bewonderen.

20150615-Puffin

DSC07867

Walvis gespot!

Na het uitstapje bij Papegaaiduikerseiland, zetten we koers naar de gangbare plaatsen waar zich doorgaans walvissen ophouden. We spotten al snel een paar bultruggen, die helaas niet erg dichtbij kwamen. Een poosje later was het wel raak: blauwe vinvissen meldden zich, vlak bij de boot. Dat was een buitenkansje voor ons, slechts in 2% van de tochten worden ze gezien.

DSC07927

Blauwe Vinvissen zijn groot. Het zijn zelfs de grootste dieren die op aarde leven. Ze zijn gemiddeld 25 meter lang en leven van plankton.

blue-whale1

De dieren komen om de paar minuten boven om adem te halen. Ze blazen lucht en water uit en duiken daarna naar beneden, waarbij hun staart boven water komt. Een machtig gezicht.

Het grootste deel van de walvis blijft onder water, maar wij hadden het geluk dat er één zo dichtbij kwam dat hij onder het schip door zwom. Als een vervaarlijke Moby Dick verraste hij ons door vlak naast de boot boven water te komen. Van dichtbij konden we pas echt goed zien hoe immens dit schepsel is.

We moesten alles uit de kast halen om goede foto’s te maken, want op het dek was het dringen geblazen. Het hielp ook niet mee dat de kapitein het schip direct richting een gespotte walvis probeerde te sturen. Zo kwam de hele boot in beweging wat het schieten van scherpe foto’s ernstig bemoeilijkte. Maar we hebben ons best gedaan, zie hieronder het resultaat.

20150615-WalvisSpout

DSC07996

20150615-WalvisStaart

DSC07933

Aan het einde van de 4 uur durende vaart zetten we tevreden koers terug naar de haven van Húsavik. Op de terugweg had de bemanning het lumineuze idee om de motor uit te zetten, zodat ze ons een beker warme chocomelk met rum konden geven. Aardig van ze, maar ze kregen de motor niet meer aan de praat, waardoor we stuurloos ronddobberden.

Een medepassagier bleek meer van zeilen af te weten dan de bemanning en kwam informeren waarom er geen gebruik werd gemaakt van de wind om thuis te komen. Toen kwam de aap uit de mouw: de zeilen op het schip bleken er meer voor de sier op te zitten. Want naar de kust zeilen, durfden ze niet aan.

We hebben ruim een uur op de open zee gedobberd voordat er een bootje vanuit Húsavik redding kwam brengen en de motor weer gestart kon worden.

Na zo’n zeeavontuur hadden we wel een lekker biertje verdiend. Het weer was beter dan we ooit op IJsland hadden meegemaakt. Dus we konden lekker op een terrasje buiten genieten van een pilsje. Heerlijk.

DSC00371


De zeehondenbaai bij Hvammstangi

We reden 424 kilometer langs de noordkust van IJsland. We deden de stad Akureyri aan, die bekend staat als de ‘hoofdstad van het noorden’. Akureyri heeft voor IJslandse begrippen een groot aantal inwoners: meer dan 17.000. Dit maakt het buiten de regio Reykjavik de grootste stad van IJsland.

Zodra we Akureyri binnenreden viel op dat hier heuse winkelstraten zijn, evenals restaurants, uitgaansgelegenheden, scholen, een bioscoop en een theater. Precies wat je zou verwachten in een gangbare stad, waar er honderden van zijn in Nederland. Op IJsland is dit echter vrij zeldzaam. De meeste dorpjes tellen niet meer dan 100 inwoners. Wat op ons overkomt als een dorpje ter grootte van Urk, zal voor IJslanders aanvoelen als een wereldstad.

In Akureyri liepen we langs het kerkje en door het niet zo indrukwekkende centrum. Er is een botanische tuin, die flora uit de buurt herbergt. Maar aangezien die redelijk beperkt is, waren we daar snel doorheen.

DSC00386

DSC00390

We besloten door te rijden naar onze eindbestemming: een guesthouse in de bergen, op ongeveer 10 minuten rijden van het plaatsje Hvammstangi.

We reden door uitgestrekte groene valleien, met besneeuwde bergtoppen aan weerszijden. We stopten onderweg alleen nog om onze lunch naar binnen te werken, toen we een mooi plekje daarvoor hadden gevonden.

DSC08014

DSC00397

Zeehonden

We hadden nog een hele middag over, toen we bij het guesthouse aankwamen. Deze hebben we besteed met een route langs de kust, langs het Miðfjörður. Hier zouden zich namelijk zeehonden ophouden. En inderdaad! In een beschutte baai, op een vulkanisch eilandje voor de kust, lag een groepje zeehonden lekker te zonnen.

20150616-Zeehonden

Ze deden meer dan alleen zonnen. Ik zag er twee elkaar een kusje geven. Lief toch?

DSC08051

Eén van de zeehondjes kwam bij ons een kijkje nemen. Hij zwom tot vlak voor de kust, keek even in het rond, blafte een paar keer en dook toen weer onder.

De route langs de kust had nog meer verrassingen in petto. Een aparte vogel (laten we het een IJslandse ‘gog’ noemen) blokkeerde het pad. Voordat we hem aanspoorden om plaats te maken voor onze auto, maakten we van de gelegenheid gebruik om hem op de foto te zetten.

DSC08092

Er is ook een merkwaardige rots bij Miðfjörður te vinden. Als het hoog water is, staat hij deels onder water, maar nu is het vulkanische zandstrand eronder goed te zien. Het leverde weer een fraai plaatje op.

DSC00404

DSC00407

Na de middagbesteding aan het Miðfjörður reden we naar het guesthouse. Voor het eerst waren we oprecht verbaasd over de slaapplaats. Het bleek een witte container te zijn. Wel warm en met bedden en een badkamertje erin. Maar toch. Een container!

Gelukkig rijden we morgen weer door naar Reykjavik.

DSC00418


IJslandse paarden en schapen

Op alle boerderijen die we in dit schaarsbevolkte land tegen kwamen, lopen schapen of paarden rond. Andere dieren, zoals koeien, kippen of varkens, hebben we nauwelijks gezien. Ook het verbouwen van gewassen is in dit barre klimaat bijna niet te doen.

Alleen schapen en paarden houden het hier tijdens de strenge winters vol. Vandaar dat er zoveel lamsvlees wordt gegeten.

IJslandse schapen

Wanneer je van IJsland alleen de toeristische plekken zou fotograferen, heb je geen goed beeld van het land. Want het grootste deel van de weg waren er schaapjes langs de weg te zien. We zagen schapen grazen op groene weilanden, maar ook hoog in de bergen en tussen de vulkanische stenen bleken ze goed uit de voeten te kunnen.

Het IJslandse schaap is een apart ras dat afstamt van de Noorse schapen die de Vikingen rond het jaar 1100 hebben geïmporteerd. Het ras heeft zich geïsoleerd ontwikkeld en zich aangepast aan het IJslandse klimaat.

Om het ras puur te houden is het verboden om schapen uit andere delen van de wereld te importeren. Dat lijkt ons ook niet nodig, aangezien er een half miljoen schapen op IJsland rondlopen; meer dan het aantal menselijke inwoners.

schaapjes-07697

schaapjes-07692

schaapjes-07567

De schapen hadden weinig last van hoogtevrees en je kon ze overal in het dorre landschap vinden, op zoek naar verse grassprieten.

DSC00291

two-lonely-sheep-1

IJslandse paarden

Het IJslandse paard is een puur ras dat een regelrechte afstammeling is van het Europese oerpaard. Net als de schapen werden ze ingevoerd door de Vikingen, en daarna in isolatie doorgefokt. Ook de paarden mogen niet van buitenaf ingevoerd worden.

In de noord-westelijke regio hebben we de meeste IJslandse paarden gezien, die in grote kuddes staan te grazen in de groene valleien. Paardrijden is een populaire toeristische attractie in dit gebied.

20150616-Paard

DSC08030

bord-00400