Þingvellir, Almannagjá en Öxarárfoss

Eén van de eerste dingen die opvalt als je in IJsland een route uitstippelt, is dat plaatsnamen niet uit te spreken en te onthouden zijn. Neem de bestemming van vandaag: Þingvellir (Thingvellir), met Almannagjá en Öxarárfoss. Tongbrekers van de eerste orde. Maar achter deze ingewikkelde namen gaan prachtige locaties schuil.

Onze eerste stop van de dag is het natuurgebied Þingvellir. Dit gebied is de scheidingslijn tussen het Noord-Amerikaanse en het Euraziatische continent. De Almannagjá is de diepe kloof die de twee continenten splitst. Elk jaar drijven ze hier een paar centimeter uit elkaar.

20150609-IMG_6742

Hier begon de IJslandse geschiedenis en belangrijke momenten worden er gevierd door de IJslanders. Een groot aantal Saga’s speelt zich hier af.

Grote zwarte stenen van gestold lava rijzen metershoog aan weerszijden op. Het is mogelijk hier tussendoor te lopen, wat zeker indrukwekkend is.

Omdat Almannagjá onderdeel is van de ‘Golden Circle’, de drie attracties Reykjavik die alle toeristenbussen aandoen, was het hier erg druk. Dat neemt wel wat van de charme weg, maar het blijft een magische plaats.

Öxarárfoss

Een klein stukje rijden vanaf Almannagjá, nog in hetzelfde gebied, is Öxarárfoss te vinden. Hier was het een stuk rustiger en konden we de aardkloof en bijbehorende waterval in alle rust bewonderen.

20150609-IMG_6777-HDR

We waren met volle bepakking op pad gegaan. Onze uitrusting boezemde ontzag in bij de andere bezoekers van de waterval, want zodra wij onze statieven hadden verwijderd begon iedereen vanuit dezelfde hoek en op dezelfde manier foto’s te schieten.


Gecrashte DC-3 bij Vik

Op het vulkanische strand van Sólheimasandur nabij het plaatsje Vik, ligt het wrak van een gecrashte Douglas Super DC-3 van de United States Navy. Zaterdag 24 november 1973 maakte dit vliegtuig een noodlanding. De bemanning overleefde het incident en evacueerde. Het vliegtuig bleef achter en is een bijzonder object temidden van de uitgestrekte vulkanische vlakte van Zuid-IJsland.

Met onze 4-wheel-drive konden we off-road over het strand crossen richting het wrak. De elementen doen hun werk, het vliegtuig vergaat langzaam. Maar dit maakt het juist zo’n fraai en ongewoon plaatje. Ondanks de afgelegen ligging, waren we niet de enige bezoekers. De DC-3 is een populaire fotospot op IJsland en waarom was wel duidelijk.

dc3-07439

dc3-07442

Een nabewerking met HDR leverde de volgende foto op.

DSC07409_10_11_HDR


De kokende modderpotten van Hverarönd

We verblijven de komende dagen nabij de bergpas Námaskarð. Het guesthouse ligt naast het Mývatn-meer, dat toepasselijk het ‘muggenmeer’ wordt genoemd. Grote zwermen dansmuggen zoemen hier rond. Gelukkig steken ze niet, want anders was het ondoenlijk om hier lang te verblijven.

Het gebied is vulkanisch zeer actief. We hebben op korte afstand van ons guesthouse hete bronnen, zwavelvelden, vulkanen en kraters. Sporen van eerdere erupties zijn alom aanwezig. Dat komt omdat we ons midden in het Krafla vulkanische systeem bevinden. Tussen 1975 en 1984 zijn hier diverse aarbevingen en 9 vulkaanerupties geweest.

Het kleine plaatsje Reykjahlíð dat op twee kilometer afstand van ons guesthouse ligt, beleefde in de vroege jaren 80 bange tijden. De lava kwam gevaarlijk dicht bij het dorpje. Vlak voor het kerkje kwam de lavastroom pas tot stilstand.

We gingen een kijkje nemen en inderdaad ligt tot slechts een paar meter van de kerk vers gestolde lava. Andere huizen waren eveneens bijna verzwolgen door de kolkende steenmassa. Dat het een recente uitbarsting was geweest, roken we nog aan de zwavellucht die er nog steeds hangt.

DSC00377

De kokende modderpotten van Hverarönd zijn ook een overblijfsel van de vulkanische activiteit in het gebied. In het rode vulkanische zand liggen solfataren, fumarolen en stoompluimen.

20150614-HveraröndJer

Het is een bizar gezicht om kokende stoom zo uit de grond te zien ontsnappen waarop je loopt. De temperatuur van het water is onder de grond meer dan 200 graden celcius. Bovengronds meet het kwik tussen de 80 en de 100 graden.

Aan de andere kant van de Námaskarð-pas wordt geothermische energie gewonnen uit de aardwarmte. Hier is een klein meertje aangelegd waarin het zwavelhoudende water een heel helder blauw is. Hoewel het uitnodigt erin te zwemmen, wordt je met klem verzocht dit niet te doen.

DSC00316

DSC00323

Sommige van de bergen in de buurt geven ook stoom af. We beklommen er één om de rookpluim van dichtbij te bekijken. De zwavelhoudende ondergrond lijkt onvruchtbaar. Maar wie er oog voor heeft kan onder die rook, in het zwarte vulkanische zand alweer kleurrijke bloemetjes zien groeien.

DSC00329

DSC07740


Lavagrot Grjótagjá

Grjótagjá is een kleine lavagrot, onderdeel van een scheur in de aardkorst die op een steenworp afstand van onze verblijfplaats ligt. De grot is bekend omdat er heet water in staat. Vroeger was het mogelijk om hierin te baden, maar sinds recente vulkanische activiteit is dat niet meer aan te raden, omdat de watertemperatuur tot boven de 50°C gestegen is.

Stoom uit de grot ontsnapt door de scheur in de aarde, wat een onheilspellend gezicht is. De schaapjes stonden lekker te grazen aan de rand van de afgrond en maakten zich geen zorgen. Dat stelde ons wel wat gerust.

DSC00265

DSC00291

De warmte van het water in Grjótagjá zorgt voor stoom en heeft een kenmerkende blauwe kleur. Het invallende licht zorgt voor een magische gloed. Niet voor niets werd op deze locatie gefilmd voor de vijfde aflevering van het derde seizoen Game of Thrones.

Omdat we hier zo dichtbij zitten, konden we de grot heel vroeg bezoeken. Dit had twee voordelen: het was er rustig en zorgde voor optimale lichtomstandigheden.

DSC00285


Dimmuborgir, de Duistere Burchten

Dimmuborgir klinkt als een naam die bedacht is door J.R.R. Tolkien. Vrij vertaald uit het IJslands betekent Dimmuborgir dan ook Duistere Burchten. We hebben Gandalf hier niet aangetroffen, maar waar die naam vandaan komt is duidelijk, als je op deze plek komt. De grote en grillige rotsformaties die hier te vinden zijn, hebben wel iets weg van een vervallen kasteel waar Sauron zich niet voor zou hoeven schamen.

Dimmuborgir

De lavarotsen zijn 3000 jaar geleden ontstaan bij vulkanische uitbarstingen. De afgekoelde lava lag waarschijnlijk op een zachte onderlaag. Toen die eenmaal was weggespoeld, stortte het lavadak in.

We hadden prachtig weer toen we hier rondliepen, wat de duistere aard van Dimmuborgir enigszins verminderde. Het maakte het wel mogelijk om een vlucht met de drone uit te voeren en deze site van bovenaf te bekijken, wat spektaculaire beelden opleverde.

Dimmuborgir


De beklimming van de Hverfjall vulkaan

Vanuit het raam van onze kamer in het guesthouse kunnen we de Hverfjall vulkaan zien liggen. De vorm van deze vulkaan is een typische kegel van 312 meter hoog. De samenstelling is ongewoner. Hverfjall is 2500 jaar geleden ontstaan. De uitgespoten lava werd door water direct afgekoeld, waardoor de ringvormige vulkaan vrijwel geheel uit tefra, as en fijn gruis is opgebouwd.

Er zijn maar drie vulkanen van dit type ter wereld. De ene (Lúdent) ligt naast Hverfjall, de andere is kleiner en bevind zich op Hawaï.

We beklommen de krater om binnenin de vulkaan te kunnen kijken. De krater heeft een diameter van 1 kilometer en hij is 140 meter diep. In het midden ligt een asheuvel. Het is duidelijk dat deze vulkaan enige tijd al niet meer actief is geweest.

20150614-IMG_8136-Pano

Vanaf de rand van de vulkaan hadden we tevens goed uitzicht over het Mývatn-meer, op veilige afstand van de muggen.

20150614-IMG_8138-Pano


Into the Volcano

Binnen in de krater van een vulkaan, daar was ik nog nooit geweest. Tot vandaag. Want hier in IJsland is een vulkaan die je van binnen kunt bekijken, de Thrihnukagigur. Vanuit Reykjavik in een half uurtje rijden te bereiken.

Om bij de vulkaan te komen, moesten we bijna een uur lopend afleggen door de lavavelden die door de laatste uitbarsting van de Thrihnukagigur, 4000 jaar geleden, zijn ontstaan.

De omstandigheden waren extreem. Het was zeer mistig waardoor we geen hand voor ogen konden zien. Op verschillende plaatsen lag nog sneeuw waar we doorheen moesten ploegen. En we moesten een stevig stukje klimmen. Het was goed dat we een gids bij ons hadden die de weg door het gebied wist. Anders waren we vrijwel zeker hopeloos verdwaald.

mist-2

De waterdichte kleding die we bij ons hadden, kwam goed van pas. De vochtigheid was dusdanig dat we anders na een paar minuten al helemaal doorweekt waren geweest.

Eenmaal bij Thrihnukagigur aangekomen, bracht een liftje ons door de schacht naar beneden, naar een diepte van 120 meter de grond in. Deze afdaling duurde 7 minuten. De schacht is aan de top slechts een paar meter breed, het liftje kon er net doorheen en moest zelfs nog een kleine bocht maken.

Het binnenste van de vulkaan, waar de kolkende magma uit werd gespoten, is nu hol. De magma heeft zich na de eruptie teruggetrokken naar elders in de aardkorst. Hierdoor is een soort grot ontstaan binnenin de vulkaan, waar wij ons binnen konden begeven.

De kamer van de krater is enorm. Het vrijheidsbeeld zou er bijvoorbeeld moeiteloos in passen. We kregen ongeveer een half uurtje om door de vulkaan te lopen en onze foto’s te schieten. De stenen binnenin de vulkaan hebben een veelheid aan kleuren.

20150618-IntoTheVulcano1

20150618-IntoTheVulcanoJerLee

20150618-IntoTheVulcano2

Terug in het basiskamp kregen we traditionele IJslandse soep te eten. Dat is met lamsvlees, uiteraard. Daarna vingen we de terugreis aan.

Into the Volcano is door de combinatie van de tocht naar vulkaan en de afdaling in de krater, indrukwekkend en zeer aan te raden. Vooral omdat de locatie vlak bij Reykjavik ligt.


Brug tussen de continenten

De ongewoon hoge vulkanische activiteit is te wijten aan het feit dat het IJsland precies op het snijvlak van twee continentale platen ligt. Deze platen bewegen langzaam uit elkaar, elk jaar zo’n 2 centimeter. Hier hebben we gedurende ons verblijf op IJsland al vele bewijzen van gezien.

Vlak bij Keflavik ligt een kleine symbolische brug tussen de twee continenten. Je kunt deze brug over gaan om van Europa naar Noord-Amerika te lopen. Maar als je liever over het zand beneden loopt, kan dat ook.

We hebben beide gedaan. Even naar Noord-Amerika terug naar Europa in minder dan vijf minuten, zonder paspoortcontrole!

bridge-00492

bridge-00491


Blue Lagoon

Als onze laaste activiteit in IJsland hadden we de Blue Lagoon op het oog. Dit is een geothermische bad in de buurt van Grindavík, zuidwest IJsland.

De Blue Lagoon is een kunstmatig meer en ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld. Het water bevat ongeveer 2,5% zout en is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren. Door de weerspiegeling van het zonlicht krijgt het de heldere lichtblauwe kleur.

blue-lagoon-00474

Blue Lagoon is één van de topattracties op IJsland, omdat het water een helende werking zou hebben. Het was de enige plek in IJsland waar we een paar minuten in de rij moesten staan om binnen te komen, zelfs met onze vooraf geboekte kaartjes. Eenmaal binnen viel het met de drukte erg mee.

We hebben hier een uurtje gebadderd en genoten van het warme water. We vonden het de ideale en relaxte afsluiting van een actieve vakantie.

blue-lagoon-jer-00485

blue-lagoon-lee-00482