We zijn tijdens ons korte verblijf op IJsland het hele eiland rondgereden en hebben in diverse guesthouses geslapen. Hierbij onze bevindingen van het eiland. Wie een reis naar IJsland overweegt, kan er baat bij hebben.
Het klimaat op IJsland
Over het weer is genoeg te vertellen. De IJslandse bewoners zijn gastvrij, het weer is dat zeker niet! Wij gingen in juni, wat statistisch gezien de maand is met de minste regen. Maar ook wij hadden nog diverse dagen waarop het met bakken uit de lucht kwam.
Het weer kan overigens zeer veranderlijk zijn. Wanneer we met de huurauto op pad waren, hadden we soms 10 minuten storm en regen en daarna was het zonnig en droog. Het was nooit zo dat we ’s ochtends al konden zien hoe ’s middags het weer zou zijn. Waterdichte kleding is een must.
En niet te vergeten, het is altijd koud. Zelfs in de zomer.
Het eten
Lekker uit eten gaan op IJsland is bijna onmogelijk. In Reykjavik zijn wel wat restaurants, zoals een goede hamburger tent. Wie vis lekker vind kan wellicht ook wel een culinair hoogstandje vinden. Maar anders niet.
De drie opties op bijna elke menukaart zijn: lam, vis of vegetarisch. Het was bijna humoristisch in restaurants en guesthouses als we een menukaart kregen. We wisten toch al wat erop stond.
We hebben veel lamsvlees gegeten. Dit was meestal het enige vlees op de kaart. Als je geen vis lust en lam niet lekker vind, bereid je dan voor op je dagelijkse groenteburger. De lamsgerechten zijn er wel in alle soorten en maten. Lamburger, lamsteak, lamchop, lampathé en lamsoep.
Een biefstukje is in Reykjavik nog wel te krijgen, maar heel duur en niet lekker. Pas je aan. Eet lam.
De guesthouses
We sliepen tijdens ons verblijf in guesthouses. Deze waren uitstekend. Het doet nauwelijks onder voor een hotel. Er was meestal een lopend buffet voor het ontbijt. De kamer was altijd voorzien van douche en toilet. Warm water, goede verwarming, internet en prima bedden ontbraken (bijna) nergens. Last van beestjes heb je ook niet maar dat is logisch, want die zijn zeldzaam op IJsland.
We zagen ook mensen die gingen kamperen. Dit deden ze alleen bij redelijk weer. Als het slecht was gingen de kampeerders slapen in een hotel of een guesthouse. Dit is een praktische manier om kosten te besparen. Maar het zou mij toch te koud zijn.
Het Myvatn (muggen) meer
Als je besluit je tent bij Myvatn op te slaan, doet dit dan op veilige afstand van het meer. Een rondje om het meer lopen is ook geen goed idee. Het stikt er namelijk van de muggen. Niet dat ze steken, gelukkig. Maar het zijn er enorm veel. Dat is toch wel hinderlijk. Op gepaste afstand ziet het meer er ook prachtig uit.
Watervallen en fotografie
De watervallen zijn de grote attracties op IJsland. Er zijn er vele te vinden, zoals ook op deze blog te zien is. Om ze goed te fotograferen heb je een statief en een spiegelreflexcamara nodig. Vergeet het polarisatie- of ND-filter niet.
Reykjavik
De stad Reykjavik wordt gezien als heel bijzonder. Wij hebben dat niet zo ervaren. Hoewel het de grootste stad van IJsland is, zegt dat niet zoveel. 121.000 inwoners. Dat is ongeveer net zoveel als Zoetermeer. Daar komt bij dat import lastig is. Bij het vinden van een restaurant merk je dat. Winkels zijn schaars en er is weinig diversiteit. Je moet het doen met één grote winkelstraat.
Reykjavik is wel een hele internationale en moderne stad. De meeste toeristen die een bezoek brengen aan IJsland komen hier. Er is dus een aardige partyscene.
Geld
Betalen doe je met IJslandse kronen. Het is mogelijk om op IJsland te pinnen. Dit had onze voorkeur, aangezien op Schiphol de wisselkoersen crimineel zijn. Het is wel noodzakelijk om je kronen op te maken aan het einde van de vakantie. Want behalve op IJsland zijn ze waardeloos.
Landschap
Het landschap is ongelooflijk divers. Bergachtige gebieden, vulkanische vlakten, grasland, gletsjers en bergen. De rauwe natuur is waar IJsland bekend om staat. Dieren zie je echter vrijwel niet. Ook bomen zijn heel zeldzaam. Op sommige plekken proberen ze wat aan te planten, maar op de één of andere manier wil het niet lukken.
De wegen
Er is één grote rondweg, die bijna overal van goede kwaliteit is. Het is zelfs op deze weg heel rustig. Zeker als je verder van Reykjavik komt. De weidsheid van het landschap en de rust zijn heerlijk. Als je het binnenland in wil moet je rekening houden met onverharde wegen. Hiervoor is het verplicht een 4WD (vierwielaandrijving) te hebben.
Buiten de zomer zijn veel wegen afgesloten vanwege sneeuw en ijs. Zelfs in juni toen wij er waren, was nog niet alles open. Het is verstandig hierop te checken, als je bezienswaardigheden in het binnenland wilt bezoeken.
Autorijden en tanken
De tankstations zijn schaars. Het kan honderden kilometers duren voordat je er één tegenkomt. Aangeraden wordt dan ook om, als je tank voor de helft leeg is, alvast bij te tanken. Wij hebben dat (bijna) altijd gedaan en zijn niet in de problemen gekomen. Maar het is een goede tip.
Bij de tankstations zijn ook vaak eenvoudige restaurants. Met de nadruk op eenvoudig. Maar alles is eenvoudig op IJsland, dus dat is niet verbazingwekkend.
Dorpjes en kerkjes
IJsland is zeer dunbevolkt. Een dorpje bestaat meestal uit niet meer dan een handjevol huizen en een kerkje. Van de kerkjes hoef je je ook niet veel voor te stellen. Ze zijn wel zonder uitzondering bijzonder. Elk kerkje is op een eigen aparte wijze gebouwd. Modern en abstract zijn sleutelwoorden. Ze houden niet van tierelantijntjes, de IJslanders.
Warm en koud water
Het warme water op IJsland komt vaak van onder de grond vandaan, uit een natuurlijke vulkanische bron. Het heeft dan ook een doordringende zwavellucht. Toch kun je er prima in douchen. Het koude water is ook afkomstig uit een bron. Heerlijk helder en drinkbaar uit de kraan, zonder bijsmaak.
Prijzen
IJsland is geen goedkoop land om naartoe op vakantie te gaan. De reis er naartoe is al aan de prijs. Het verblijf loopt in de papieren. Iets kopen in de supermarkt is ook niet goedkoop. Uit eten gaan is duur, zeker als je ziet wat je krijgt. Drank is (natuurlijk) duur. Kortom, je moet het ervoor over hebben.
Zijn er dan helemaal geen meevallers? Jawel, de meeste attracties zijn gratis. Er zijn geen betaalpoortjes bij de watervallen.
Algemene indruk
Wanneer moet je naar IJsland op vakantie gaan? Als je houdt van rust, ruwe natuur en niet bang bent voor een nat pak. Zonaanbidders hebben in dit land niets te zoeken. Alleen de Blue Lagoon is een attractie die iedereen wel zal waarderen.
Wij vonden de uitgestrektheid van het land prachtig. Grote, eindeloze leegten. Prachtige landschappen. Adembenemende watervallen. Toerisme is er wel, maar zeer beperkt. Als je op zoek bent naar de aarde in haar meest pure vorm, dan tref je in IJsland een overweldigend mooi land.
2 thoughts on “Wetenswaardigheden IJsland”